Alevilikte Dar’a durmak
Alevilikte Dar’a durmak diye bir kavram var. Bizim inancımız olan Alevilikte kişinin kendi anyansına bakması gerekir; kendisine ve çevresine karşı eksikliklerini, hatalarını zaman zaman gözden geçirmesi ve kendisi ile hesaplaşması gerekir.
Cem meydanı bu durumu icra etmenin açığa çıktığı meydandır.
Esasen bu durum, yani kendini Dar’a çekme meselesi tüm toplumsal, inançsal gruplarda olması gereken bir durumdur. Günümüz diliyle bir hesap verme, kendi ile hesaplaşma halidir.
Cem ibadeti başka ibadetlerle kıyaslanmayacak kadar kapsamlı bir ibadettir. Cem bu anlamıyla başka mabetlerde yapılan klasik ibadetlere benzemez. Cemlerde Dar’a durmak vardır, cemlerde küsülüler varsa barıştırmak ve sonra erkanın yürütülmesi esastır, bu açıdan razı olmak ve rıza göstermek önemlidir. Alevi toplumunun ana hedefi olan Rıza Toplumu, tüm kutsal kitapların da hedeflediği bir şeydir.
Cem meydanı, topluma karşıda sorumluluğun hatırlatıldığı ve hatta kişinin kendisine karşı işlediği hatalar, yanlışlıklar duygu-düşünce-davranış açısından iyiye ve güzele ulaşmasının önerildiği ve denetlendiği meydandır.
Cemde dara durmak bu açıdan son derece önemlidir.
Dara durmak ya da başka bir deyişle dara çekmek; cem erkanına katılan bir alevinin topluma, doğaya ve hayvanlara karşı yaptığı yanlışlardan dolayı razılığın ve rızalığın oluşmaması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Yine bu kişinin kendi bedenine ve canına karşı yaptığı yanlışlardan da dara çekilmesi ve nedenleri ve çözüm bulunması veya çözüm oluşturulması için yapılır.
Benim babam dededir ve öldü.
Benim babamın darına Kim durabilir.
Bir dedenin darana dede olmayan yolla geçmeyen biri durabilirmi