Kerbela Olayı Nedir
Bu olay dünya tarihinde görülebilecek en zalimce ve en kanlı bir olaydır. İmam Hüseyinin küfe yolculuğu sırasında yolunun kalabalık bir ordu tarafından kesilerek, 72 insanın katledilmesi olayıdır. Yezid komutasındaki ordu, hilafeti Hz. Muhammedin torunu olan İmam Hüseyin’e bırakmak istemiyordu. Bunun sadece siyasi nedenleri yoktu. Olayın arka planında başkaca nedenler vardı.
Kerbela Olayının Arka Yüzü
Kerbela’da verilen mücadele kimi çevrelerde bir iktidar mücadelesi olarak görünse ve öyle lanse edilse de asla konu iktidar hırsı değildi. Zira Hz. Hasan iktidarı kendi isteği ile bazı şartlar öne sürerek Muaviyeye bırakmıştı. En azından İmam hüseyin için bu geçerli değildir. Gerek daha önceki öldürme olayları ve kerbela birbirinden bağımsız değildir.
Ümeyyeoğulları ailesi köklü bir ailedir. Bu aile Hz. Muhammedin ailesine ve yakınlarına karşı ezelden beri düşmanca bir tavır takınmış bir ailedir. Bu aile gerek geçmişte, gerekse kerbela vakasının yaşandığı zamanlarda da zengin bir aile ve hep hükmetmeyi kendilerine bir hak olarak kabullenmiş, çok fazla köleleri olan, onların özgürleşmelerine karşı çıkan, iktidar hırsları olan bir aile idi. En azından bir çoğu için bu geçerlidir.
İslam henüz zafere ulaşmadan evvel Hz. Muhammedin yanında olmayan birçok aile büyüğü vardı bu aileden. Zaman zaman çıkan savaşlarda da Hz. Ali bu aile ile çokça mücadele etmiş, onlardan bazılarını da savaş zamanında öldürmüştür. Bu bir savaş durumudur. Ümeyyeoğulları Hz. Hamza gibi yoksulların dostu, kölelerin yanında bulunan bir kişi olup, onu da yine bu ailenin emri ile öldürmüşlerdir.
Kerbela Olayının Gelişmesi
Hal böyle iken, ileriki zamanlarda islam iktidarı kurulunca aile büyüklerinden Muaviyenin babası Ebu Süfyan da biz de müslüman olalım diyerek Hz Muhammed’in yanında yer alacağını açıkladı.
İktidar elden gitmişti. Hz Muhammed vefat edene kadar herhangi bir sorun çıkarma ebu süfyanın Oğlu Muaviye Hz Aliye karşı durarak iktidarı ister. Ali o zamanlar ve islam iktidarının ilanından bu yana İnsanlara yol gösteren, manevi bir önder, yani İmam olmuştu.
Bunu dahi içlerine sindiremeyen Ümeyyeoğulları ailesinin önde gelenleri hem iktidarı, hem de manevi iktidar almak için harekete geçtiler.
Muaviye Hz. Ali ile savaştı, Oglu ise İmam Hüseyin ile savaştı. Geçmişin kin ve nefretini kusmaya başladılar.
İnsanların manevi dünyalarını sömürmek son derece kolay ve parasal getirisi de olan bir iş. Toplumların bu alanda eğitimi, hidayete erdirilmesi, aydınlatılması ancak doğru, dürüst, ehil kişilerin elinde olmalıydı. Hz. Muhammedin isteği de buydu. Çünkü dinsel bilgileri yetersiz olan toplumlar kolay sömürülür, kullanılırdı.
Bu konuda hem siyasal iktidar hem de insanların manevi dünyalarını yönetme isteği gerek muaviyenin gerekse de yezidin öncelikli hedefiydi.
Nihayetinde Kerbela denilen yerde 72 kişiyi susuz bırakarak şehid edecek kadar zalim, azgın, ve merhametsiz olarak tarihe geçen yezid, ilelebet şerefi ile anılacak olan bir İmam Hüseyin ile savaşmış olmanın utancını bıraktı.